Design afdekplaat plafond niet gebruikt lichtpunt

Het zit in elk huis en het lijkt iets te zijn waar niemand over nagedacht heeft om er design van te maken: de plastic plaatjes om centraaldozen in het plafond af te dekken.  Achter die plafondplaatjes zijn de centraaldozen te vinden waar de elektriciteitsdraden voor verlichting in zijn verborgen. In veel huizen worden niet alle centraaldozen gebruikt. In mijn huis heb ik bijvoorbeeld twee locaties waar een aansluitpunt voor een lamp aan het plafond is voorbereid, maar die ik niet gebruik omdat ik voldoende licht in huis heb. Plafond afdekplaatjes worden gebruikt om ongebruikte aansluitpunten netjes af te werken.

In mijn huis zijn de afdekplaatjes aan vervanging toe. Ze zijn geel geworden onder invloed van uv-straling en stofjes in de lucht (bijv. uit de keuken). Echt mooi zijn die witte ronde plaatjes niet! Lelijk zelfs. Kan dat nou niet mooier, vroeg ik mij af toen ik tot vervanging over ging.

Witte ronde afdekplaat plafond vervangen

De standaard bij het (ver)bouwen van huizen zijn witte ronde afdekplaatjes om niet gebruikte elektriciteit punten af te dekken. Die plaatjes bestaan uit een hard maar nog enigszins flexibel plastic dat ook bij een ongelijk plafond een redelijk strakke afwerking geeft. Vaak bevestig je de afdekplaatjes met behulp van een kliksysteem of met een schroef. De plaatjes zijn goedkoop en goed één op een te vervangen, bijvoorbeeld als ze vergeeld zijn zoals bij mij. Het grootste voordeel is dat ze eigenlijk niet opvallen, omdat iedereen gewend is deze plaatjes te zien in huizen.

Bekijk hier de verschillende soorten afdekplaatjes van rond en vierkant plastic

Vierkante afdekplaat wit

Iets modieuzer en minder standaard zijn vierkante afdekplaatjes voor het plafond. Er zijn verschillende designs te koop, van mooi afgeronde afdekplaat tot strak vierkant. De plaatjes zijn van hetzelfde plastic gemaakt als de ronde varianten. Persoonlijk vind ik deze plaatjes al wat meer design dan de ronde afdekking. Ze zijn net zo onzichtbaar, omdat iedereen ze in huis heeft, maar nog steeds niet erg mooi.

Design plafondplaatje

Het heeft mij twee avonden gekost om echt iets moois voor aan het plafond te vinden. De keuze voor design afdekplaatjes is beperkt. Blijkbaar is daar beperkte vraag naar, terwijl ik en jij daar toch naar op zoek zijn getuige (het lezen van) dit artikel. Maar ik kwam uit op een creatieve oplossing. Zo zijn er diverse leveranciers waar je afdekplaten voor plafondlampen los kunt kopen om zo je eigen lampafwerking te maken. In deze plafondplaat kun je zelf gaten boren en een lamp bevestigen. Dat ga ik niet doen. Maar je kunt het plaatje ook gebruiken als afdekplaat als je er geen gaten in boort.

Helaas zat er voor mijn smaak niks bij en heb ik noodgedwongen toch weer gekozen voor die lelijke plastic afdekplaatjes. Gelukkig zijn ze nu weer lekker wit en vallen ze niet echt meer op!

Welke tip heb jij voor mij als het gaat om mooie afdekplaatjes?

Geef een antwoord

Sluit Menu